Dört yıl önce hayata geçirilen Telefon Kütüphanesi’nin; ortaya koyduğu performans ve ulaştığı engelli sayısı ile bugün dünyada örnek gösterilen bir proje olarak dikkat çektiğine değinen Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, “Telefon Kütüphanesi, görme engelli vatandaşlarımızın en fazla aradığı arkadaşı gibi oldu. Türk Telekom Grubu olarak, Telefon Kütüphanesi’nin hizmet kalitesini yükseltmek ve daha çok sayıda görme engelli vatandaşımıza bu hizmeti sunabilmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Türk Telekom Grubu’nun Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile 3 Aralık 2011’deki Dünya Engelliler Günü’nde hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi, dördüncü yılına yeni içerik, uygulama ve reklam filmi ile girdi.
Telefon Kütüphanesi, Dünya Engelliler Günü’nde hizmete alınan yeni kullanıcı dostu sesli menüsü ve zenginleştirilmiş içerik ve fonksiyonları ile daha da güçlendirildi. Kullanıcılar yenilenen Telefon Kütüphanesi’nde tuşlamalı menüye ek olarak, sesli menü seçeneğiyle aradığı kitabı daha kısa zamanda bulabilecek; kitapların yanı sıra betimlemeli filmlere, görme engellilerin teknoloji kullanımını destekleyen farklı eğitim içeriklerine, deneme sınavlarına ve pratik sağlık bilgileri gibi pek çok farklı içeriğe de erişebilecek. Yapılan geliştirmeler sonucunda 100 kitapla başlayan proje bugün itibariyle; tasavvuftan sanat tarihine, tiyatrodan biyografiye 50’den fazla kategoride, 1.000’e yakın sesli kitaba ulaştı.
Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan: Teknolojiyi engeli vatandaşlarımızın hizmetine sunarak onların hayatlarında fark yaratıyoruz
“Bir fark yaratsak yeter, Türkiye’ye Değer” prensibiyle sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren Türk Telekom Grubu’nun; hizmet ve ürünlerden, geliştirdiği sosyal sorumluluk projelerine kadar engelli vatandaşların birçok alanda sosyal yaşama eşit şartlarda katılabilmesi adına çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan şu bilgileri verdi: “Teknolojiyi engeli vatandaşlarımızın hizmetine sunarak, onların hayatlarında fark yaratmak için çalışıyoruz. Ülkemizde ilklerin öncülüğünü yapan Grubumuzun, Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi’nin dördüncü yılında ulaştığı rakamlar da bu konuda ne kadar doğru işler yaptığımızın somut göstergesi olarak bizleri gururlandırıyor; daha iyisini yapmak için motive ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir’in yanı sıra Erzurum, Sivas ve Bursa gibi illerimizdeki engelli vatandaşlarımızın hiçbir ücret ödemeden kitaplara eriştiğini görmenin yaratığı manevi değer bizim için paha biçilemez. Bu sorumlulukla engelli vatandaşlarımız için teknoloji geliştirmeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz.”
"3,5 milyon dakika aranma süresine ulaşan Telefon Kütüphanesi, görme engelli vatandaşlarımızın “en çok aradığı arkadaşı” gibi oldu"
Dört yıl önce hayata geçirilen ücretsiz Telefon Kütüphanesi projesinin bugün ortaya koyduğu performans ve ulaştığı görme engelli sayısı ile dünyada örnek gösterilen bir proje olduğunu ifade eden Aslan, şunları söyledi: “Türk Telekom Grubu olarak, Telefon Kütüphanesi’nin hizmet kalitesini yükseltmek ve daha çok sayıda görme engelli vatandaşımıza bu hizmeti sunabilmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Diğer taraftan Telefon Kütüphanesi’nin giderek artan katılımcı sayısı bizlerin en önemli motivasyon kaynağı oldu. Rakamlara baktığımızda; 100 kitapla başlayan projemiz bugün itibariyle sanat tarihinden tasavvufa, tiyatrodan biyografiye kadar 50’den fazla kategoride 1000’e yakın sesli kitaba ulaştı. Telefon Kütüphanesi, 2011 yılından bu yana 165 bin kez arandı ve aranma süresi 3,5 milyon dakikayı aştı. Bir başka ifade ile Telefon Kütüphanesi, görme engelli vatandaşlarımızın en fazla aradığı arkadaşı gibi oldu. Amacımıza bir adım daha yaklaştığımızı görmek projeye yönelik heyecanımızı daha da artırıyor. Yeni reklam filmimizi de ilk kez 3 Aralık Dünya Engelliler gününde yayınlayarak onlara verdiğimiz desteği bir kez daha anlatabilmeyi arzu ettik. Sosyal sorumluluk çalışmalarımızın yanı sıra ülke ekonomisine yaptığımız yatırımlarla da Türkiye’nin gelişiminin önündeki engellerin kaldırılması adına tüm gücümüz ve imkanlarımızla çalışmayı sürdüreceğiz.”
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Gülay Barbarosoğlu: “Boğaziçi Üniversitesi olarak erişilebilir ve engelsiz bir dünya için engellilerle birlikte mücadele ediyoruz"
Dördüncü yılına giren Telefon Kütüphanesi projesi ile ilgili bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise şunları söyledi:
“Boğaziçi Üniversitesi olarak Robert Koleji döneminden bu yana, üniversitemizde engeli öğrenciler yer almış, kendilerine o günün şartlarında üniversitemizdeki eğitim ve sosyal olanaklardan istifade edebilmeleri amacıyla mümkün olan tüm koşullar sağlanmaya çalışılmıştır. Üniversitemizin engellilik alanında yaptığı çalışmalarda daha eşit, erişilebilir ve engelsiz eğitim ortamları yaratma yönündeki duyarlılığı hep yüksekti.
Bununla ile ilgili örneklerimizden biri Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)’dir. GETEM’in internet üzerinden ücretsiz olarak sunmuş olduğu sesli/metin kitap hizmetlerinden binlerce görme engelli bireyler faydalanmaktadır. 4 yıl önce başlayan telefon kütüphanesi projesi ile erişim konusunda önemli bir adım atılmıştır. 2015 yılında ise telefon kütüphanesi projesi görme engelli bireylerden gelen talepler doğrultusunda yenilenmiş, daha fazla sayıda kitap okuyucusu ile buluşabilmiştir. Üniversite olarak engelliler için eşit, erişilebilir ve engelsiz bir dünya yaratmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Dört yılın ardından, rakamlarla Telefon Kütüphanesi
3 Aralık 2011, Dünya Engelliler Günü’nde hayata geçen Telefon Kütüphanesi bu süre içinde 165 bin kez arandı ve aranma süresi yaklaşık 3,5 milyon dakikaya ulaştı. Proje geçtiğimiz dört yıl içinde; World Communication Awards, PRNews CSR Awards, Ethical Corporation ve European Business Award gibi pek çok saygın ödül organizasyonu tarafından onurlandırıldı.
2015 yılında en çok Kayıp Dünya okundu; en çok arama yapan ilk üç şehir ise İstanbul, İzmir ve Ankara oldu
2015 yılı verilerine göre Telefon Kütüphanesi’nin en çok dinlenen içerikleri sırayla; Kayıp Dünya (4335), Açlık Oyunları (3177) ve görme engelliler için hazırlanan kültür - sanat yayını Görev Dergisi’nin ilk sayısı (3098) oldu. En çok arayan şehirler ise yine sırasıyla; İstanbul, İzmir, Ankara, Erzurum, Bursa ve Sivas olarak gerçekleşti.
Yeni reklam filmi ilk kez 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde gösterildi
Türk Telekom Grubu’nun Telefon Kütüphanesi’ni daha geniş kitlelere ulaştırmak için yayınladığı yeni reklam filmi, ilk kez 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yayınlandı. İlk reklam filminde büyük beğeni toplayan projenin ikinci filmi de yaratıcı kurgusu ve özgün senaryosu ile dikkat çekiyor. Telefon Kütüphanesi’nde yer alan yüzlerce kitabın sunduğu çeşitliliğe vurgu yapmayı amaçlayan reklam filminde; 3 Silahşörler’den Çalıkuşu’na, Don Kişot’tan Robinson Crusoe’ya kadar birçok kahraman, dinleyicinin kendisini seçmesi için öne çıkmaya çalışıyor.