• BIST 9432.55
  • Altın 4094.521
  • Dolar 38.4006
  • Euro 43.6853
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 8 °C

Balnak Logistics, dünya basınını ağırladı

Balnak Logistics, dünya basınını ağırladı
Avrupalı ve Türk sektör basını temsilcileri dün Balnak Logistics Group’un Kocaeli Gebze Tavşanlı tesislerindeki depo, antrepo ve üretim merkezlerini gezdi.

Münih Transport Logistic’in 12–15 Mayıs 2009’da düzenleyeceği “Münih Transport Logistic“ çerçevesinde Avrupa’da lojistik ve taşımacılık sektör yayınlarının temsilcisi gazeteciler, UTİKAD’ın da girişimiyle Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Avrupalı lojistik ve taşımacılık basın mensuplarıyla birlikte Türkiye’den de sektörün temsilcisi bir grup gazeteci dün Balnak Logistcs Group’un Kocaeli Gebze Tavşanlı tesislerini gezdi.

Geziye UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, Balnak Logistics Group üyesi İzmir Nakliyat ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Cem Alper ve Balnak Logistics Group Pazarlama ve Satış Koordinatörü M. Cem Alper eşlik etti.

Yurtdışında güçlü olan Balnak, Geçen yıl İzmir Lojistik ile birleşerek yurtiçinde de gücünü artırdı. Bunu ağırlıklı olarak yurtiçi dağıtım ağına göre yönetilen depolardan da anlıyoruz.

Balnak’ın tesislerinde en önemli özelliğin müşterlerin ihtiyaç duyduğu veya talep ettiği hizmetlerin zamanında tesis edilmiş olması… Frimanın tüm lojistik merkezlerinde bir adet üretim merkezi, milli deposu ve bir de genel antrepo bulunuyor.

Balnak’ın Tavşanlı tesislerinde FMCG ağrılıklı olmak üzere 3 ayrı depolama ve A tipi genel antrepo hizmetleri veriliyor. Depoların toplamı 40 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor.

İlk gezdiğimiz depolardan birisi 12 bin metrekare olup, raf boyu 12 metre, toplam 15 - 16 metrelik yükseklikteydi. Verimliliği artırmak için genelde standart depo ölçüleri tercih ediliyor.

Burada 18 bin palet, depoların tümünde ise 50 – 60 bin palet istifleniyormuş. Depoda raflar dolu, forklifler, reach truckslar yoğun çalışıyordu. Bu depolar müşterinin talebine göre el terminalinden yarı otomatik sistemlere kadar teknolojik donanımlarla hizmet verebiliyormuş.

Depolama sistemleri, tamemen müşteri odaklı çalışma anlayışına göre yönetiliyor. Cross dock (Ürünü tedarikçiden alıcıya varıncaya kadar stoklanmadan hareket ettiriyor. Bir veya daha fazla çıkış noktasından, bir veya daha fazla varış noktasına hareket edecek ürünler konsolide ediliyor. Cross-dock'larda siparişler alıcıların isteğine göre bütünleştriliyor ya da parçalanıyor, “Aslında bunlara ambar da denilebilir. Tek farkları stok seviyelerinin çok az olması. Tabi iyi bir IT desteği....") aktarma platfomu da olan depoda 20 – 30 müşteriden gelen ancak komple yönlendirilemeyecek, planlama yapılamayacak düşük miktarda ürünlerin depolanması, konsilidasyonu ve dağıtımı da yapılıyor.

Adet bazlı toplamadan, palet bazlı yükleme ve boşaltmaya ve yeniden ambalajlayıp etiketlemeye kadar tüm işlemler gerçekleştiriliyor.

FMCG ürünlerinin markalarına baktığımızda daha çok P&G, Reckitt Benckiser, Wella ve Colgate-Palmolive ağırlıklı bir portföy gördük. P&G ile Balnak Logistics arasındaki lojistik hizmetler, geçmişe dayanan çözüm ortaklığıyla sürüyor.

Her ürün operasyonunun kendine has özellikleri bulunuyor. Operasyonlar buna göre yürütülüyor. Nakliyede de yine aynı kurallar geçiyor.

P&G’e özel depo

Depolardan 9 bin 600 metrekare olanı tamamen P&G’ye özel hizmet veriyor. Dolayısıla müşterinin taleplerine göre inşa edilip donatılmış. Aynı depo içinde A tipi genel antrepo da bulunuyor. Böylece transit ticaret hizmeti sunabiliyor. Ürünler vergilendirilmiyor, Türkiye’ye uğradığı mevzuat gereği kabul edilmiyor.

Philips’in tüm ürünleri buradan sevk ediliyor

Philips’in tüm ürünleri Balnak’ın Tavşanlı’daki bir deposundan Türkiye’ye dağıtılıyor. Ayrıca, ihracatlar da bu depodan opere ediliyor.

Depo 12 bin 500 metrekare olup 9 bin 500 adet raf yığını ile tamamen Philips’e hizmet sunuyor. Bunun dışında televizyon gibi hassas tüketici elektroniğinin depolandığı box sahası bulunuyor. Ürünler türlerine göre raflara ayrılmış. Aydınlatma gereçleri ile ısıtıcı veya kişisel bakım elektroniği ayrı ayrı raflarda istifleniyor.

Deponun yangın ve güvenlik donanımı da sağlanmış. Depoda raflarda içleri su ile dolu kırmızı borular herhangi bir yangın alarmına karşı bulunuyor. Depo 32 adet güvenlik kamersası ile 24 saat gözleniyor.

Günlük ortalama 60-70 araçluık yurt içi sevkiyat yapılıyor. Philips’de Tavşanlı’daki A tipi genel antrepodan yararlanıyor.

Sap depolama sistemi ile çalışıldığı gibi “kubik” diye adlandırılan Sap ile uyumlu ek bir ambar sistemi de uygulanıyor.

Yurtdışından gelen ürünlerin garanti belgeleri ve kullanım klavuzları Türkçe’ye çevrilerek burada tekrar eklendğinden yeniden ambalajlanıp raftaki yerlerine konulduğu bir elleçlemeye tabi tutuluyor.

Depoda 6 adet reach trucks, 6 adet de forklift bulunuyor. Palet etiketlerine göre okunup raflarına istifleniyor.

Dudullu’daki genel merkezde satış siparişi yapıldığında, irsaliyeler kredilerden geçiyor. Onay alan kredilere bakılıyor ve ilk giren ilk çıkar metoduna göre sistem çalışıyor. Ürün sevkiyat alanına getiriliyor, irsaliyeler eşleştiriliyor, adres etiketleri yapıştırılıyor ve sevkiyat başlıyor.

www.UlasimOnline.Com 

Bu haber toplam 3170 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim